Huisartsenpraktijk Aarveld Medisch Centrum

Aarveld Medisch Centrum

Ovidiusstraat 117
6417 VV Heerlen
T. 045 - 571 73 66
F. 045 - 571 07 03
praktijk.mca@ezorg.nl

SPOED

Ma-vr van 08.00 tot 17.00:
T. 045-5717366 kies 1

16 april 2018

Tekenbeet, antibiotische profylaxe nodig?

Heeft u een tekenbeet?

Verwijder de teek zo snel en volledig mogelijk met behulp van een tekenpincet, liefst binnen 24 uur.

Antibiotische profylaxe vermindert het risico op de ziekte van Lyme. Antibiotische profylaxe wordt overwogen bij een teek die langer dan 24 uur op de huid heeft gezeten. Antibiotische profylaxe dient binnen 72 uur na de tekenbeet gestart te worden.

Afwachten en dus afzien van een antibiotische profylaxe IS en BLIJFT een goed alternatief. Overleg met uw huisarts of antibiotische profylaxe in uw geval nodig is.

Het tekenseizoen is in volle gang. Ook de Nederlandse schapenteek kan besmet zijn met de Borreliabacterie. Een beet van een besmette teek zou dan kunnen leiden tot de ziekte van Lyme.

Wat betekent dit voor u?

Als u gebeten bent door een teek, verwijder de teek dan zo snel mogelijk. Er bestaan speciale tekenpincetten die het verwijderen kunnen vergemakkelijken. Draait u tegen de klokrichting in om te voorkomen dat het kopje achterblijft in de huid.

Als de teek langer dan 24 uur op de huid heeft gezeten is het waarschijnlijk dat hij al een bloedmaal genuttigd heeft. Voor een teek die besmet is met de Borreliabacterie betekent dat, dat hij deze bacterie zou hebben kunnen overgedragen aan u. Als het een onbesmette teek betreft is er niks aan de hand. Helaas kun je aan de teek niet zien of deze besmet is met de Borreliabacterie of niet.

Als u door de tekenbeet besmet bent geraakt met de Borreliabacterie kan er zich binnen enkele dagen tot weken een rode ringvormige huidafwijking ontwikkelen ter plaatse van de tekenbeet. Het is ook mogelijk dat u enkele weken na de tekenbeet koorts krijgt met spier en gewrichtspijnen. 

De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet in Nederland is waarschijnlijk kleiner dan 3 %, een hele kleine kans dus.

De huidige richtlijn adviseert een eenmalige antibiotische profylaxe in het geval dat de teek pas na 24 uur verwijderd is.

Afwachten blijft echter een goed alternatief. Overlegt u met uw huisarts of in uw geval antibiotische profylaxe nodig is.

zie ook tekenradar.nl

naar het nieuwsoverzicht